zaterdag 1 november 2008

Schokland in de Noordoostpolder is weer officieel een dorp

Zuiderzee-eiland bebouwing van het eiland Schokland

Het voormalige eiland in de Zuiderzee Schokland is sinds zaterdag weer een dorp. Het is nu het elfde dorp in de gemeente Noordoostpolder in de provincie Flevoland. De plaats heeft nu weer en echte officiƫle plaatsnaam en bovendien een eigen postcode.

In 1859 werden al de 650 bewoners van het eiland op bevel van koning Willem III geƫvacueerd omdat Schokland beetje bij beetje in de Zuiderzee verdween.

Tot 1932 lag het als eiland in de Zuiderzee. Nadat de Afsluitdijk was voltooid kwam het terecht in het IJsselmeer.

In 1942 werd de omgeving van het visserseiland drooggelegd en werd het een onderdeel van het vasteland van de Noordoostpolder.

Het dorp telt nu vier huishoudens. Er is een museum en een woning van de lichtwachter. Naar verwachting zal het toerisme naar Schokland toenemen.

In de Middeleeuwen was Schokland veel groter dan nu, maar door zware stormen en landafslag werd het eiland steeds kleiner.

Van de oorspronkelijke drie dorpen op het eiland is alleen de bebouwing van Middelbuurt deels bewaard gebleven, met de uit 1834 daterende kerk. In de jaren tachtig van de 20e eeuw werden enkele houten huizen in Zuiderzeestijl gebouwd.

Daar is nu een museum gevestigd, met een permanente tentoonstelling over de vondst van onder meer mammoeten bij het eiland.

In 1995 is Schokland toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, waarop plaatsen staan met een grote natuurlijke, culturele en historische waarde van over de hele wereld.

Sinds 1 november 2008 is Middelbuurt na 150 jaar dus officieel een dorp en draagt nu de naam van het beroemde historische Schokland.